Saturday, October 29, 2011

BUTIR NANGKA.............

salam....

butir nangka??...memang xpernah makan...bukan biji buah nangka  tu tau...apatah lagi nk buat nyer....en.suami tersayang request lagi la nk mkn makan tradisi ni....mencabar gak bila dicabar...tapi nasibla maklumat dihujung jari kan....nk ty MIL...xde lak kat umah pergi join bacaan yasin....tibai ajer la.....seacrh kat tenet aje kan.....alhamdulillah rupa2 nyer senang ajer benda....sememang nyer sue xpernah mkn  jauh sgt la nk membuat nyer....nk share la walo sesenang ABC....

2 cawan tepung pulut+air+pewarna(pilih warna hijau sb yg tu je jumpa kat umah MIL)...gaul jadikan doh...pastu gentel2 kasi bujur skit mcm biji nangka la kan....sue buat besar skit nk suh cepat siap ;)..sambil tu rebus air hingga didih...doh yg digentel tu campak ajew dlm air yg betol2 mendidih...bila dh timbul tu masak la die hehehe....kuah die lak....santan(sue pkai santan kotak)+gula nk cair tambah air skit...resepi yg sue tgk tu die letak halba...buhla skit+daun pandan+garam kasi lemak skit....kacau la yg kasi berketol mcm dh masak santan dgn gla tadi masuk kan ajer butir nangka yg ditoskan td....dan hasilnyer...
BUTIR NANGKA....hasil gigih umi akif hehehe....

yang makan sungguh adalah sue...teruja dgn masakan sendiri...mcm biasa en.hubby mkn tanpa komen ape2.....hehehe



p/s: nasib la tgh buat ni akif tido kalo dgn die skali nk mengentel huhuhu...tiap kali weekend DAPUR UMAH MIL....akn digeledah oleh sue ;)


7 comments:

cik dah faridah said...

rajinnyer sue..cik dah pun tak pernah wat lg kuih ni..hihihi

fieda said...

Su..kak fieda pernah wat gok butir nanka ni..best la..kalau mkn sejuk2 lagi best..kak fieda wat kaler hijau,pink dan kuning..pastu kan lama2 santan dia dh tak warna putih dah..berkaler2 plk..tp mmg sedap la kan...

salam kenal org ganu...kak fieda org beserah ktn tp duk kl pas kawin..

fieda said...

dh follow su sblm ni tp jrg2 dapat singgah pasni singgah sokmo la...

Totie@Tomy said...

sedapnya terliur kita tengok..hehe salah satu kegemaran saya ni...tp hubby saya tak gemar kalau buat saya makan sorg2 atau bagi jiran2..hehe nak habiskan semua tak mampu teman..hehe

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Sue aka umi akif..
Hahaha..ni gelak kan diri sendiri tau. Teringat lak first time dgr nama menu ni "butir nangka", terperanjat gak sebab ingatkan nak kena makan biji buah nangka..ehehe.. Mknn tradisi org kelantan ni kan. Kat sini bnyklah dijual. Buatnya mmg tak susah kan tapi kot rajinlah nak menggentelnya tu..hehehe..

IntaNBerliaN said...

wah nk try nihh!! nmpk sdap.. kalau hubby sy xsuka, sy mkn sorg pun hbs ni.. hihii

Mrs Nazar said...

tgh berblog walking ni...singgah jap to drop comment...mmmm tak pernah dgr n makan ni pun..tgk mcm puteri mandi..hihihi...