alkisah ....dunia kecil kami.......

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers
Daisypath Happy Birthday tickers Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers Lilypie Breastfeeding tickers

Sunday, March 2, 2014

Test test

Assalamualaikum.....

Try dulu jd ke x :)

Friday, May 24, 2013

asam pedas 'kuali'

ASSALAMUALAIKUM....


MENU last week sebenar nya...arini xde masak masak sb myhubby xdak g KL LUMPOR lagik...jeles nk ikot tp xbleh huhuhu...asam pedas 'kuali'...kenapa name kuali....sb masak dalam kuali la....nk dijadikan kisah...time nk masak tgk2 periuk tertinggal kat umah mak sb bw lauk sehari sebelum tu...lupa nk bawa balik....nasib la ade kuali kan...menjadikla jugak.....asam pedas melaka ni konon ye lakan...sb ikot resepi kakak....my hubby sgt2 suka.....sangat simple ajew!

1st...tumiskan bawang + cili boh+kunyit debu+belacan skit+ daun limau purut....lpas tu masukan air asam jawa+perasa secukupnya+ikan...siap!

 
 
 myhubby makan dengan cicoh budu! siap ulam2 bagai.... makan hingga ke titisan terakhir....bangga mak hihihihi....

cuti sekolah!

ASSALAMUALAIKUM...

cuti sekolah datang lagik!....kali ni xde holiday holiday trip okey...sangat bajet lari jauh hihihihi...misi kumpulkan dana ajew huhuhuhu...kenduri kendara dah mula kan...selamat la semuanya...cuti sekolah akif kena pergi jugak sekolah untuk mengaji...ok la dari duk ngadap jew tv kan....akhir bulan ni ulang tahun yang kelima...ape  yer plan myhubby...kalo ditanya date jawab sokmo mcm konfius sabo ajew lah!.....

 weekend kami without abah!


p/s: mood nk update blog yg sangat rajin tapi kan...laptop xdak pc rosak...bila tuan pc xdak..anak2 lak yg xbrape nk kasi chance kat umi...sob sob sob....

saya jumpa bloger femes.....

ASSALAMUALAIKUM....


macam mane nak mula xtau hihihi...segan pon ade..... terima kasih yer ina kerana sudi jumpa saya...ahad lepas ina datang rumah saya...asalnya plan nk jumpa ina kat kenduri rumah makcik ina tp ade musabab xleh pergi...ingatkan xberkesempatan dah sb sue  xbaca pon msj yg ina reply sb ape ape? sb guna hp mak...hp sy kena barred kikiki lupa nk bayar huhuhu...nasib la tertengok hp mak tengah hari tu kalo x xsempat la jumpa....ina sgt slim ;)..alisha yg lucu dgn ragam die...aqilah lak yg baru nak aktif....sue lak yg rsa segan...lupa lak nk mik gambar hihihihi....terima kasih sangat2 ye ina..lain kali jumpa lagi......jom singgah sini ina

Tuesday, May 14, 2013

anak-anak semakin hari semakin pandai semakin cerdik....

 
ASSALAMUALAIKUM....
 
 
SUJUD SYUKUR.....ketabahan kesabaran hati ini sentiasa diuji dengan kehendak anak-anak....
 
 
AKIF....sejak ke sekolah ade saje cerite lagu zikir dan macam-macam xdan sampai rumah dah mula bercerite...xkurang jugak bila pergi ambik mulut berdarah  sb jatuh main lompat-lompat...kire dah masuk geng la ni...tapi masih pemalu nkmasuk kelas sendiri...umi kena iring sampai la ke kerusi duduk..dah berani mencuba makan makanan yang pedas  kategori kanak-kanak...semakin pandai request nak makan ape mintak itu dan ini pengaruh kawan kat skolah...pandai layan adik...xkurang jugak bergaduh berebut kekadang kalah dgn adik....sgt aktif tgk kartun sampai org lain xleh tgk cerite selain dari die tido sgt haru biru kiki sabor ajewlah...terbaru kaki kena ekszos motor errrrr dah berparut kat betis! tu la naik dgn kazen tragedi hari mengundi!....sekian hal akif
 
 
SAFIYA....sedang bijak meniru aksi segala gaya tunjuk ajar sesiapa sahaja terutama AKIF!...tingkah laku banyak domain akif...sgt suka merajuk....sedang pulih sihat dari JINTUNGAN...berparut jugekssssss...aishhhhh....gigi atas 4 bawah 2 geraham baru nampak skit...sgt syg kasut die pantang nampak xleh pkai pegang pon jadik....habit yg sgt umi xsuka MENGUTIP! PANTANG JUMPA TERUS JILAT N MASUK MULUT N BERKAITAN AISHHHHH sabor ajer la....sgt lucu...sgt manja dengan ABAH!......
 
 
alahai anak....membesarkan kalian kenangan terindah dalam hidup umi.....maafkan umi jika terlalu garang dan tegas...walaupun umi penat umi blebe umi tetap buat jugak sb umi sgt syg ASET HIDUP... AMANAH ALLAH SWT....semoga umi terusmenjadi lebih baik untuk anak2 umi dan isteri abah jugak!
 


Monday, May 13, 2013

kembali bersiaran.....

 
 
ASSALAMUALAIKUM...
 
 
IN SHAA ALLAH....akan kembali mcm dulu akan cuba mencari masa untuk coretan kan  di sini.....sangat rindu terhaj blog kawan-kawan.....banyak cerita yg ingin dikongsi.......doakan saya yer supaya kembali cergas hihihihi

Saturday, March 16, 2013

weekend...PANTAI PANDAK!..with BFF

ASSALAMUALAIKUM...

syukur....hilang segala penat dan stress...betul betul terapi la petang tadi....jutaan terima kasih yer BFF a.k.a naa mama rifqy sebab meriahkan lagik suasana....alkisah petang tadi bawa anak2 mandi kat pantai pandak....kami buat ala ala potluck bw makanan sikit sorang....melayan kerenah anak anak...lupa seketika ape yang bermaksud stress masalah sakit pinggang dan penat!.... akif memamng teruja la sangat sb kali ni bawa baju mandi kan...layan ajew laaa...


sesi berkenalan dengan air....



syok sendiri...sentiasa dipantau kalo tak masuk mulut la pasir tu!

aksi hindustan dah mula berguling bergolek!


aci buh gambar ni na??..hahaha semoga terus BFF YER!
 


P/S: KAMI SENTIASA ADE DEKAT DENGAN ANAK-ANAK...SENTIASA BERINGAT...SEMOGA ALLAH SWT SENTIASA LINDUNGI KAMI DIBAWAH RAHMATNYA....SEMOGA PERSAHABATAN KAMI KEKAL ABAI....

Monday, March 11, 2013

cukup cukup sudah....sampai bila nak berhenti bertanya.....

ASSALAMUALAIKUM....

sudah lumrah........ ye belajar tinggi tinggi duk 'cerok' dapur...perhhhh ayat mcam nak ke baling masuk longkang....huhuhuu setakat ni xde lagi yang cakap macam tu kat sue...kalo ade redho ajew la kan....ramai yang cakap rugi xkerja sb dah masuk 'U'...membazir masa duit bla bla bla.....harapkan duit suami la ape la.... kate kate orang yang memang xboleh nak dihalang....terguris mau x kan...kata kata orang yang tidak memahami...tapi bersyukur la wahai hati...SEBAB....sy dah terpilih untuk jadi SURI RUMAH....berkhidmat untuk suami dan anak anak dan berkesempatan jaga dan tolong mak dan ayah walaupun bukan dengan wang ringgit.....myhubbyla tempat tenangkan saya tiap kali isu ni keluar...kekadang orang yang terdekat pun buleh pertikai lagi sb xtgk kan keadaan mak yang dah uzur....

kata kata ni memberi semangat kembali kepada sue... 
.



semoga ALLAH SWT terus memberi kekuatan pada diri hamba yg teramat lemah ini..... doakan saya kawan-kawan...

Sunday, March 10, 2013

akif dah faham kenapa pergi SEKOLAH.....

ASSALAMUALAIKUM....


alhamdulillah....xsalah percaturan....sejak ke sekolah ni akif dah faham kenapa kena pergi sekolah....antara jawapan :

sebab dah besar
akif nak pandai baca buku.... tulis-tulis..kale-kale(mewarna)...ade RAMAI KAWAN....

yang tu akif bagi jawapanla kalo sue tanya.... ape yang sue dapat katakan ade jugak perubahan...minat nak belajar tu ade...nak buat sendiri sampai boleh pun dh ade...sepadan dgn  usia yang belum 4 tahun... dah oleh masuk geng tapi 'malu-malu' tu masih ade lagik....pagi pagi dh xde drama lagik...excited jer nk g skolah....kalo weekend confirm nk duk dengan MIL...tu kesah next entry....

untuk kenang-kenangan......




p/s: bila dh belajar sesuatu kan....
awas! umi dan abah selau kena tegur...silap hari tok nenek pun kena sound tau ;)

Saturday, March 9, 2013

laksa terengganu kuah lemak or putih....

ASSALAMUALAIKUM....


atas permintaan myhubby tersayang....pertama kali buat kat umah MIL...seolah satu cabaran besar kalo memasak kat umah MIL kan...sangat la mudah tapi dah xpernah buat  sendiri dari A-Z rasa macam susah....kalo kat umah mak sentiasa dipantau...tu yg myhubby xcaya tu kalo ngaku sendiri masak kan hihihi (jangan marah ye abang).... rasa  penat jugak la sebab ape kena  pergi beli bahan sendiri dan balik masak...siap pergi pasar lagik ...semangat cari bahan....

 ni hasil nyer... makan tenghari sampai ke malam huhuhuu

  kongsi resepi :

laksa 1.5 kg...kami makan utk 4 org ( tengah hari&malam)

kuah :

santan pekat rm5- tambah air yer...
bawang merah 4 bj- tumbuk*
 ikan selayang 5-6 ekor (yang kecil)- rebus ambil isi*
lada hitam 1 sudu kecil-tumbuk*
asam keping- 2 keping...*
 
yang bertanda* campur sekali ke dalam santan yg dh dicampur air tu dah mendidih kire dh siap ;)
   
ulaman; 

tauge/daun selasih/pucuk serai kayu/pucuk gajus/daun kesum/timun..
biasa yg wajib timun kacang panjang taugeh pucuk tu salah satu dah cukup ;)

 tambahan:
 kalo nk kaw tumbuk cili padi+garam+belacan... tapi sueh buh cili boh/belacan garam/cilipadi...sila pilih dan ambik ;)



bila dah penat memasak dapat reward...makan celup tepung kat pantai pandak huhuhuhu...
akif  sah sah la terjun laut....ingatkan nk ronda jek memang xbw baju spare ni la jadik nyer..
layan ajew lah....balik pkai baju ajew..safiya lak macam takut2 lagi dgn pantai ni...next week buleh  datang lagik yer abah!